Despre noi

Pasionați de o tehnologie sustenabilă și un mediu curat, echipa Aerliber.ro folosește metode tehnice de măsurare și monitorizare a parametrilor de calitate a mediului înconjurător în scopul monitorizării calității aerului, respectiv de a veni cu propuneri de soluționare acolo unde apare calitatea precară a acestuia reducând astfel semnificativ poluarea.

Datele captate de către senzorii utilizați în acest scop, traduc schimbările climatice și înregistrează indicele calității aerului în timp real sau efectele devastatoare pe care le au factorii antropologici precum industria grea, expansiunea urbană continuă și rapidă care amenință echilibrul ecologic și care coroborată cu aglomerarea de automobile cu o ardere incompletă sau incendierea deșeurilor necontrolată are efecte negative garantate pentru întregul nostru ecosistem.

Proiectul Aerliber.ro este un proiect IOT, care culege și procesează datele de la senzori și le pune la dispoziția cetățenilor în vederea determinării calității vieții urbane. Strategia de măsurare prin intermediul acestei tehnologii permite realizarea unei analize certe a valorilor admise de către Uniunea Europeană.

Scopul proiectului

Rețelele private și imparțiale, vor reprezenta o plasă de siguranță, în caz că senzorii oficiali utilizați devin prea costisitori sau intră în revizii neprevăzute. Prin analiza rezultatelor măsurătorilor se va putea evidenția contribuția majoră a traficului la poluarea aerului și nu numai. Depistând astfel zonele cu cele mai mari concentrații de poluanți gazoși precum și intervalele orare în care se înregistrează valori peste limita impusă stipulate în Legea aerului 104/2011, vom putea elabora strategii și proiecte împreună cu autoritățile locale, care să aducă îmbunătățiri semnnificative în calitatea aerului respirat. Compararea valorilor obținute din monitorizările platformei noastre cu valorile maxime admise prin actele legislative aferente domeniului calității aerului înconjurător, ne va ajuta în evitarea, prevenirea și reducerea efectelor dăunătoare asupra mediului.

De asemnea monitorizarea la nivel macro, va putea ajuta autoritățile în depistarea arderilor de deșeuri clandestine sau a agenților economici care nu respectă valorile înscrise în contractele aflate în derulare.Cu ajutorul datelor culese, se va putea estima ce înregistrări vor avea poluanții în timp, se vor putea face pronosticuri în acest sens, depistând în timp util valorile peste limita admisă dintr-o anumită zonă.

Schimbarea începe cu tine!

Ca și măsuri de prevenție, susținem autoritățile pentru a implementa schimbări la nivel local, cum ar fi susținerea de creare a pistelor de biciclete pentru a facilita un transport nonpoluant în oraș, precum și înștiințarea acestora când un senzor detectează valori peste limita maximă admisă.

Întrucât copiii reprezintă viitorul, informarea acestora și implicarea lor în lupta pentru un mediu curat, va fi o prioritate pentru noi. De asemenea, dorim să facem o informare și o conștientizare a populației asupra importanței calității mediului înconjurător, iar pentru aceasta avem nevoie de locații și de cetățeni care înțeleg și cred în acest pericol nevăzut. Dacă vrei să te implici activ, vino în susținerea proiectului. Prin montarea unui sensor la domiciliu, la locul de muncă sau în orice altă zonă posibilă, contribui la dezvoltarea rețelei noastre.

În cazul în care nu există disponibilitate pentru o implicare activă, poți susține proiectul printr-o implicare pasivă, prin susținerea ideilor pe care le promovăm legate de mediul înconjurător, prin dezbaterea și informarea pe mai departe a acestora, în scopul informării publicului larg.

Echipa noastră

Radu Crețu

Tiberiu Mitrea

Vlad Fișcălie